Trener på skipshåndtering med simulator

14. januar 2022

– Her koster det ingenting om du deiser inn i en annen båt eller kjører på land.

AQ9I9396

Flåtesjef Tommy Lian tester det nye treningstilbudet til skippere og styrmenn i FFS.

Tekst og bilder: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Flåtesjefen i FFS, Tommy Lian sitter bak spakene og manøvrer FFS Athos ut fra Lundevågen. Med en svær borerigg liggende midt i leia og et cruiseskip fortøyd på kommunekaia, er passasjen trang. Litt dårlig vær, så hadde skipperen virkelig fått kjørt seg.

Heldigvis er ikke dette på ordentlig. For Tommy er ikke om bord i taubåten. Han sitter på et kontor i Strandgaten i Farsund og simulerer at han sitter på broa og styrer.

– GJENNOM DENNE simulatoren kan vi trene opp folkene våre til ulike eskorteoppdrag og teste ut flere elementer, sier Tommy.

Bortsett fra at du sitter på land og ser inn i tre dataskjermer i stedet for å være på sjøen, er det meste likt. Båtenes forskjellige egenskaper og propellsystemer er lagt nøyaktig inn, som for eksempel betyr at FFS Athos og FFS Amaranth responderer forskjellig når du beveger spakene.

BATYMETRIEN, det vil si «terrenget» til sjøs, er også den samme som i virkeligheten.

– Så kan vi lage litt trøbbel for skipperen ved å legge på tåke og vind, stoppe motorene eller kjøre inn fremmede fartøyer og andre stressende elementer. Hele poenget er å trene på vanskelige situasjoner, forteller Tommy.

Etter sju år som kaptein hos det konkurrerende taubåtrederiet BOA, kom han i høst tilbake til FFS som flåtesjef. Blant oppgavene hans er å drive intern opplæring på simulatoren.

– Dette skal være et treningstilbud både for erfarne skippere og styrmenn, og for sjøfolk internt som ønsker å ta steget opp. Vi ønsker å rekruttere styrmenn fra egne rekker. Og sa er simulatoren et kjempegodt redskap. Nærere virkeligheten kommer du ikke. Og om du gjør feil her, så får det ingen konsekvenser, sier Tommy.

TILBAKEMELDINGEN internt er også positiv. Ikke så rart kanskje. For hvem ønsker vel ikke å kunne spille dataspill på jobben.

– Ja, dette er vårt svar på FIFA, ler Tommy, men legger fort til:

– Markedet krever stadig mer, og vedlikehold av kompetanse er viktig. Vi håper at vi ved jevne mellomrom kan samle kapteiner og styrmenn rundt simulatoren og dele erfaringer.

Presentasjon

FFS Arion / Taubåt / 1993

 

Taubåt / 2014

 

Taubåt / 1986