Atlantis gjenoppstår med Farmar-hjelp
19. april 2024
Som samfunnet den er oppkalt etter, sank sjarken i havet. Nå er Atlantis hentet opp fra dypet og et team fra Farmar prøver å få sviv på motoren igjen.
Det er trangt nede i maskinrommet der Sten Langøy arbeider.
Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Er du klar, spør Odd Vik fra broa.
– Ok, da prøver jeg, fortsetter han.
Motoren starter på første forsøk. Men den erfarne maskinisten er ikke helt fornøyd.
– Hmm … Dette liker jeg ikke.
– Ser det greit ut der nede? Ser du andre plasser der smøreoljen lekker, spør han over walkie-talkie.
MEN MOTOREN bråker for mye til å kunne høre svaret fra Sten Langøy som kryper rundt nede i maskinrommet. Takhøyden der nede er så lav at selv en femåring hadde hatt trøbbel med å stå oppreist.
– Dette er ikke en jobb for ungdom, fleiper Odd, som er eldstemann på Farmars verksted i Lundevågen i Farsund.
DE FLESTE kjenner myten om Atlantis, et legendarisk samfunn først omtalt av den greske filosofen Platon som beseiret mange deler av det vestlige Europa og Afrika. Historien vil ha det til at Atlantis forsvant i havet i løpet av en dag og en natt.
Slik var det med også fiskebåten Atlantis. Den havarerte og sank. Men farkosten ble raskt hevet. Nå eies den Stiftelsen Fjordakademiet, som prøver å få gang på den igjen.
– Atlantis ble fraktet hit med båt. Det er meningen at den skal forlate Farsund for egen maskin, sier verkstedsjef Ronny Christoffersen.
FARMARS maskinister har byttet flere motordeler og elektrikere har koblet ferdig det elektriske anlegget. Til sammen har fire mann vært i sving.
– Vår oppgave er å få den så klar at den kan seile opp til Fredrikstad uten assistanse. Men det gjenstår fortsatt mye arbeid før den er ferdig restaurert. Det er ikke bare enkelt å fikse en båt som har ligget på havets bunn, sier Christoffersen.
STIFTELSEN Fjordakademiet, som eier båten, er opprettet for å forvalte felles sjøområder på en helhetlig og bærekraftig måte.
Ifølge egen nettside jobber stiftelsen for å «skape verdier som har en langsiktig positiv effekt på både den marine naturen, lokalsamfunn og næringsutvikling».