Stor aktivitet på seismikkbasen

24. november 2023

Rundt 20 mann fra FFS er i full gang med vedlikehold på tre seismikkbåter i Lundevågen i Farsund. En av båtene gjøres klar for utseiling på julaften.

AQ9I9628

Verkstedssjef Ronny Christoffersen (t.h.) og Erik Vindheim inspiserer en såkalt «doughnut» som FFS-teamet har sveist på en av seismikkbåtene.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi har veldig mye å gjøre for tiden. Alt arbeid har gått smertefritt og etter planen, så dette er kjempemoro, sier Ronny Christoffersen, som er sjef på FFS-verkstedet.

Farsund har verdens største seismikkbase. FFS har management-avtaler med flere rederier, og en del av jobben er å sørge for at fartøyene er klare når de skal ut på oppdrag igjen.

De siste ukene har alt fokus vært på tre båter.

– SPESIELT MYE arbeid har vi på én av båtene. Den har vært her i seks uker, og skal ut på nytt oppdrag i neste måned. Planen er at den seiler fra Farsund på julaften, sier Christoffersen.

Verkstedsteamet fra FFS har byttet ut store mengder hydraulikkrør om bord. I tillegg er nye løfteører sveist på plass.

– Akkurat nå skifter vi ut kabler på helikopterdekket, og vi er ikke helt ferdige med rørjobben. Så denne båten vil ha vår førsteprioritet frem til den forlater Farsund, sier Christoffersen.

NYE FLENSER til rør og løfteører er produsert på eget vannkuttebord, som FFS kjøpte inn til verkstedet tidligere i høst.

Et vannkuttebord, også kjent som vannskjærebord, er en industriell maskin som brukes til å skjære ulike materialer ved hjelp av en høytrykkstråle av vann blandet med et abrasivt stoff som for eksempel sand.

– Med det nye vannkuttebordet slipper vi å gå via underleverandører når vi skal ha produsert enkle deler. Det sparer oss for både tid og penger, sier Christoffersen.

PÅ EN ANNEN båt som ligger på FFS-kaia, er det sveist på nye løftepunkter. Snart skal det byttes hydraulikkrør. På en tredje båt, som ligger lenger inne i vågen, er det stort sett utført småjobber.

– Det er flust med lokale leverandører som bidrar til at dette går så smertefritt som det gjør. Vi har kjempeflinke underleverandører som bidrar hver dag med spisskompetanse på alt fra elektrotjenester, oppfiksing av baderom, slamsuging, stillasbygging og andre ting, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

– Hotellene og overnattingsstedene i regionen nyter selvsagt også godt av at det er mange tilreisende servicearbeidere som kommer til båtene, legger han til.

DENNE UKEN har enda en båt returnert til seismikkhavna i Lundevågen etter å ha vært ute på oppdrag. Her blir det også jobb for Christoffersen og hans folk.

– I første omgang skal vi spole kabler om bord, så får vi se etter hvert om det er behov for annet vedlikeholdsarbeid, sier han.

FFS DISPONERER nærmere 15.000 kvadratmeter med innendørslager. En del av disse arealene leies ut til Shearwater, som blant annet benytter dem til lagring av arbeidsbåtene til skipene som ligger i opplag.

– Vi sørger også for vedlikehold, oppgradering og sertifisering av disse arbeidsbåtene, sier Christoffersen.