Deleproduksjon på nytt vannkuttebord
17. oktober 2023
Et nytt vannkuttebord skal gi en mer miljøvennlig og effektiv produksjon av maritime deler på FFS-verkstedet i Lundevågen.
Her produseres løfteører på vannkuttebordet.
Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– Vi er godt i gang, og har allerede laget flenser til rør og løfteører til båter. Ettersom vi foreløpig er eneste lokale bedrift med eget vannkuttebord, håper vi på et samarbeid med de nærliggende mekaniske verkstedene, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.
Et vannkuttebord, også kjent som vannskjærebord, er en industriell maskin som brukes til å skjære ulike materialer ved hjelp av en høytrykkstråle av vann blandet med et abrasivt stoff som for eksempel sand.
DENNE BLANDINGEN er i stand til å skjære gjennom metall, stein, glass, keramikk, gummi og komposittmaterialer med stor presisjon, uten å forårsake varme eller deformasjon – som kan være et problem med andre kuttemetoder.
– Et vannkuttebord er mye mer miljøvennlig av enn et vanlig brennebord. I stedet for gass benyttes vann. Enkelt forklart snakker vi om en usedvanlig kraftig høytrykksspyler som skjærer med vannstrålen, sier Nilsen.
PRODUKSJONSMESSIG er det også mange fordeler med et vannkuttebord. Skjæres det i en stålplate, trengs det ingen sliping eller annen bearbeiding av materialet etterpå.
– På et vanlig brennebord, får du mye slagg. Med vannskjæring, kan du legge det du skal skjære ut kant i kant. Dermed utnytter du hele stålplaten og unngår svinn. Du kan printe hva du vil, og det kommer ferdig ut, så dette er vanvittig effektivt, sier Nilsen, og legger til:
– I tillegg er jo dette en robotisert produksjon. Den som styrer vannkuttebordet kan gjøre andre ting mens maskinen gjør jobben.
SÅ LANGT ER tre FFS-medarbeidere på verkstedet opplært til å betjene vannskjærebordet. Hovedansvaret for maskinen har Kjetil Juliussen (avbildet i filmen over).
– Vi vil selvsagt bruke det til å lage deler som trengs til eget vedlikehold. Men vi håper også å kunne dekke et behov for andre aktører. Vi ønsker ikke å konkurrere med de etablerte mekaniske verkstedene, men håper i stedet på et samarbeid der vi kan supplere dem, sier Nilsen.