På isbrytingsjobb i innlandet

4. mai 2021

Trodde du FFS kun opererte langs kysten og på de sju hav? Tro om igjen!

IMG-1783

Isbryteren er fremme ved Tyrifjorden og klar for å settes på vannet.

I vinter har selskapet hatt to ferskvannsjobber – først i Tyrifjorden og så på Tonstad. Begge steder var oppdraget å bryte is.

– Veldig spesielt og veldig moro, oppsummerer Tony Kristiansen.

Til vanlig styrer han Lister Kranservice, et selskap eid av FFS. Men i februar rykket han ut for å komme MS Thorbjørn til unnsetning. Ferjen, som eies av AUF, er oppkalt etter tidligere statsminister Thorbjørn Jagland og brukes til å frakte passasjerer frem og tilbake til Utøya, hadde frosset fast i isen.

– FFS HAR EN båt som er så spesiell at vi knapt kan kalle den en båt. Den bruker vi til slike isbrytingsoppdrag, sier Tony.

Farkosten veier 12-13 tonn, har to propeller i baugen og knuser isen med hekken. Propellene, som er polstret med stålgitter, kan vris rundt 360 grader og styres med joystick og fotspeed.

– Den er veldig morsom å kjøre – nesten som et dataspill, sier Tony entusiastisk.

ETTER Å BLITT fraktet opp med spesialtransport, ble isbryteren satt på isen. Så begynte turen utover Tyrifjorden. Men «Redd Thorbjørn-aksjonen» endte ikke helt som planlagt.

– I starten gikk det veldig greit, men så møtte vi på is som var opp mot 35 centimeter – som var vesentlig tykkere enn vi hadde fått beskjed om. Da måtte vi snu med uforrettet sak, forteller Tony.

BEDRE BLE RESULTATET på Tonstad kort tid etter. Ørretoppdrettere fryktet at et isflak i den andre enden av vannet kunne gjøre skade på anlegget.

– Her var isen under to centimeter tykk. Vi utførte det vi skulle og tilbakemeldingene var veldig gode, forteller Tony, som synes denne typen jobb er en spennende avveksling fra det han ellers driver med.

Så vil flere undres over koblingen mellom FFS og AUF. Saken er at Tonys «rare» båt tidligere er blitt leid av AUF for å holde leia mellom Utøya og fastlandet isfri når det har vært vinterarrangementer på øya.

– Da var det naturlig å be oss om hjelp til å redde MS Thorbjørn, sier Tony, som regner med at våren nå har «befridd» passasjerferga fra isen.