Hjelper hyttefolket med forsyninger

23. februar 2022

Et sikkert vårtegn i farsundsskjærgården er FFS Amon på frakteoppdrag til en av de mange hyttene i området.

AQ9I9957

Her løftes big bagger i land på Vestre Langøy.

– Ja, nå er sesongen i gang. I sommerhalvåret kan vi ha opp mot fire turer i uken med ulik last, forteller verkstedsleder i FFS, Ronny Christoffersen.

På kaia på Kråka i Lundevågen heises big bagger og store steiner om bord i FFS Amon. Morgensolen står lavt og treffer kranbåten, som speiler seg i den blikk stille sjøen. En perfekt dag for hyttetur!

– I DAG SKAL vi losse både på Vestre Langøy og i Havika. Vi prøver å koordinere leveransene, slik at vi kan stoppe flere steder når vi først er ute. På denne måten blir det billigere for kundene, sier Christoffersen.

Etterspørselen etter andre FFS-tjenester som sleping, berging og havnerelaterte tjenester kommer stort sett fra store bedrifter. Med skjærgårdsoppdragene er det annerledes. Her er det gjerne private kunder som skal bygge hytter, naust eller brygger.

– OFTE ER LASTEN masser til grunnarbeid og materialer. Men vi frakter også en del gravemaskiner frem og tilbake, sier Christoffersen.

FFS tar dessuten mudringsjobber og oppdrag med å bygge brygger.

FFS Amon er utstyrt med en kran om bord som med full rekkevidde på 21 meter kan løfte så mye som fire tonn. Lastekapasiteten om bord er på 50 tonn.

TIL MINDRE JOBBER brukes FFS Argo, en arbeidsbåt med en kran om bord som kan løfte opptil ett tonn.

– Lekteren FFS Ponton 9 benyttes også til enkelte skjærgårdsoppdrag. Den er 20 meter lang og ti meter bred. Så den har plass til mye, sier Christoffersen.

Etter to timer med lasting, er FFS Amon klar for dagstokt. Turen ut fra basen i Lundevågen til første stoppested på Vestre Langøy, tar en snau time.

I løpet turen snur været, og snart plasker regndråpene mot stadig større dønninger. Uten at det er noe stort hinder for oppdraget. For havna ligger beskyttet til for vær og vind.

– ETTER EN LANG prosess skal vi endelig i gang med å bygge hytte. Gravemaskinen har klargjort tomta. Nå skal det støypes, sier kunden, som selv er med FFS Amon ut til Vestre Langøy.

40 big bags blir losset og fraktet videre med beltebil opp den bratte bakken mot hyttetomta.

– Det er jo veldig praktisk å få levert dette direkte til øya. Alternativet er helikopter, men det jo mye dyrere, sier kunden, som ved en tidligere anledning fikk en svær sementbil slept ut på lekter.

– Helt genialt. Da kunne vi sprøyte betongen rett på plass, forteller han.

Presentasjon

Arbeidsbåt / 1990

 

Kranfartøy / 1980

 

Lekter / 1990