FFS på ryddedugnad i skjærgården

29. april 2022

Gamle hummerteiner, bildekk, batteri, glassflasker og blikkbokser. Det var noe av «fangsten» etter FFS Argos søppelryddingstokt i Farsunds skjærgård.

IMG_7793

FFS Argo har lagt til ved brygga i Farsund og søppelfangsten bæres i land.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Jeg synes vi fant overraskende mye. Vi var tross alt bare rundt Håøy en liten tur, sier Isak Lyngsvåg Andreassen, skipper om bord på FFS Argo.

Med seg hadde han elever fra Farsund ungdomsskole. Sammen tok de imot gjenstander som et dykkerteam sendte opp fra dypet.

ANLEDNINGEN ER Prosjekt Havmonsteret, et årlig tiltak som årlig gjennomføres på skolen, der formålet er økt kunnskap og engasjement rundt plastforsøpling av havet.

Prosjektleder Agnethe Salvesen setter stor pris på å få med seg FFS på dugnadslaget.

– Det er jo helt fantastisk. Jeg spurte FFS og fikk ja med en gang, sier Salvesen.

FFS BIDRAR med båt og skipper i fire dager. For etter at skoleelevene har avsluttet sitt prosjekt på torsdagen, fortsetter Songvaar Fyrs Venner, Søgne Dykkerklubb og Skjærgårdstjenesten ryddejobben på havets bunn sammen med FFS helt frem til søndag.

– At det lokale næringslivet kommer på banen og får vist frem ulike typer arbeidsplasser er viktig. Elevene som var med her i dag vil aldri glemme hva de har vært med å dra opp fra sjøen. Og de vil huske at det skjedde i en båt fra FFS, sier Salvesen.

FORAN HENNE på brygga i Farsund ligger gjenstander som de siste dagene er blitt hentet opp fra havet.

Blant annet var dykkere fra Farsund Dykkerklubb tidligere i uken i aksjon i byens havnebasseng. De tok opp sykler, handlevogner, flere stoler, en fiskestang og ikke minst en haug med krabbe- og hummerteiner.

Alt sammen blir samlet på brygga ved torvet i Farsund til skrekk og advarsel, og får stor oppmerksomhet av forbipasserende turister og fastboende. Senere på dagen kommer også kommunestyret på befaring. Dermed får prosjektet også får politisk oppmerksomhet – og kanskje også oppfølging.

– At vi som maritim bedrift hjelper til med å rydde i egen skjærgård, synes jeg er veldig viktig, sier FFS-skipper Isak Lyngsvåg Andreassen.

Presentasjon

Arbeidsbåt / 1990