Verkstedsfolkene kaller den et julemirakel

22. desember 2023

– Jeg trodde dette var tøys og tull. Men den virker faktisk, sier logikksjef Jostein Byberg om den nye laserpistolen som effektivt fjerner rust og maling uten å forurense.

Jostein Byberg demonstrerer her hvordan laserbrenneren fungerer.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Laserstråler skyter ut av munningen på rustfjerningspistolen på verkstedet i Lundevågen. Byberg fører flammen langsomt bortover den rustne kjettingen, som etter behandlingen ser ut som den er flunkende ny.

– Frem til nå har vi sandblåst flater med gammel maling og rust, med de miljømessige konsekvensene som følger med en slik operasjonen. Avfallet må samles inn og destrueres, og hele prosessen må dokumenteres, sier han, og fortsetter:

– MED LASER brennes rust og maling bort med svært høy temperatur. Dermed slipper vi sand og avfallsstoffer.

Sammen med kollega Tony Kristiansen, jobber Byberg nå med å lære seg den nye vidundermaskinen. Snart starter opplæringen av flere ansatte på FFS-verkstedet.

– Vi vil selvsagt bruke rustfjerningspistolen til egne operasjoner – som behandling av kraner, kjettinger og båtskrog. Men planen er å tilby rustfjerning med laser ut i markedet til alle som måtte ha behov. Laserpistolen er enkel å frakte med seg og krever lite rigging. Vi stiller da med personell som er kurset for å håndtere maskinen, sier Byberg.

OGSÅ FFS-SJEF John W. Nilsen er fornøyd med det hans verkstedansatte kaller «et julemirakel».

– Vi er opptatt av å bli litt grønnere hver dag. Med innkjøpet av denne rustfjerningspistolen, sikrer vi store miljøgevinster. Samtidig er det billigere enn å sandblåse, sier han.

Heller ikke Nilsen legger skjul på han ikke helt trodde på reklamefilmen for laserbrenneren, da han så den første gang.

– Hele prosessen og resultatet er så imponerende at det nesten er for godt til å være sant, sier Nilsen.

PISTOLEN KAN stilles på samme måte som en høytrykkspyler – med en maksimal bredde på 30 centimeter. Trykket kan også stilles, ut fra hvor grov fin eller grov du vil at overflaten skal være. Optimal avstand mellom pistol og objektet er 80 centimeter.

Pistolen brukes ikke bare på jern og stål. Den er også veldig effektiv på overflater som betong og tre.