Ut fra Farsund for siste gang

26. oktober 2021

Her slepes den 183 meter lange lekteren S-600 bort fra Lundevågen for å selges som skrapmetall.

Taubåten FFS Arion slepte den enorme lekteren fra Farsund til Egersund, assistert av FFS Amaranth og FFS Athos.

Taubåten FFS Arion slepte den enorme lekteren fra Farsund til Egersund, assistert av FFS Amaranth og FFS Athos.

Av Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Lekteren har ligget i opplag i Farsund i seks år, kun avbrutt av en snartur til Verdal i 2018. Slik sett mister havna en av sine mest kjente «gjester» når den nå sendes til Tyrkia for opphugging.

S-600 ble denne uken slept ut fjorden av FFS Arion, assistert av FFS Athos og FFS Amaranth. Første etappe gikk til Egersund. Der skal den ligge til eksporttillatelsen er i gått orden.

LEKTEREN ER bygget for å transportere og sjøsette plattformunderstell, såkalte jackets. Slike prosjekter blir normalt annonsert mellom tre og fem år i forveien. Lekteren blir gjerne booket to år i forkant.

– Aktiviteten i dette markedet er svært lav, og slik ser det også ut å bli i overskuelig fremtid. Det påvirker etterspørselen etter denne type lektere. Eieren har derfor gjort en strategisk vurdering og valgt å selge. At prisene på skrapmetall er historisk høye, spiller selvsagt også inn, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

DET ER SAIPEM, verdens nest største oljeserviceselskap, som har eid S-600. I sommer fikk FFS i oppdrag å rydde lekteren for push-utstyr. Dette utstyret ble solgt til Italia.

Nå forsvinner altså selve farkosten snart sørover også.

Lekteren hadde sitt siste oppdrag i Nordsjøen i juli 2015 i forbindelse med sjøsetting av understellet til Gina Krog-plattformen. Siden har den stort sett ligget i opplag i Lundevågen.

S-600 ER 183 meter lang og 47,24 meter bred, og har en lastekapasitet på hele 60.760 tonn.

Saipem har for øvrig i alle disse årene hatt to mann fast boende på hotell i Farsund for å passe på lekteren.

Presentasjon

Taubåt / 1993

 

Taubåt / 2014