Rydder søppel på havets bunn

18. april 2023

FFS stiller med kranbåt og skipper Isak Lyngsvaag Andreassen når havbunnen i Farsunds skjærgård ryddes for søppel.

AQ9I5640 (1)

Skipper Isak Lyngsvaag Andreassen bærer i land fiskeredskaper som dykkerne har funnet på havbunnen.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Det ville ikke være mulig å gjennomføre denne ryddedugnaden uten FFS, sier Geir Smedbøle.

Han er leder i foreningen i Songvaar Fyr, som samarbeider med Søgne Dykkerklubb om undervannsrydding av Sørlandskysten.

Over 5000 spøkelsesredskaper er så langt hentet opp fra havbunnen. For dette arbeidet ble dykkerklubben i fjor hedret med kommunal miljøpris.

FRA FREDAG TIL mandag var søppeljakten flyttet til Farsund. Dugnaden organiseres av Henriette M. Skjæveland, som er daglig leder i Norsk Fyrforening. Fangsten losses på Torvet i Farsund. Der vises den frem til skrekk og advarsel.

– Noen påstår at det bare var før i tiden at folk heiv ting på sjøen, men det stemmer ikke. Vi har funnet mye som er blitt kastet nokså nylig – som batterier, gressklippere og vegghengte toaletter, sier Skjæveland, og rister oppgitt på hodet.

SOM I FJOR, sammenfaller ryddedugnaden med Havmonsteruka ved Farsund ungdomsskole. Flere elever er med om bord på ryddebåtene. Andre plukker plast og annet søppel langs strendene.

– I år har vi søkt i området fra Nordsundbroa til Vestersiden, rundt Lyngholmen, utenfor Skjoldnes og rundt Lindholmen og Lamholmen, sier Skjæveland.

MEN DYKKERNE gjennomsøkte også havnebassenget i Farsund, og fant blant annet 40 store dekk.

– Uten FFS Argo og krana om bord, ville vi aldri fått disse dekkene på land. Vi er så glade for at vi får hjelp av FFS og Isak. Han gjør en kjempejobb, sier Skjæveland.

Skipper Isak synes selv at det er artig å være med. FFS Argo blir brukt som base. Når småbåtene er lastet fulle, flyttes søppelet over i kranbåten.

– Det er flott at vi får ryddet opp. At vi som maritim bedrift hjelper til, synes jeg er veldig viktig, sier Andreassen.

Presentasjon

Arbeidsbåt / 1990