Piratsikret boliglekter før avreise

20. oktober 2020

Grundig piratsikret og innvendig oppgradert, ble boliglekteren Bibby Challenge slept ut til et ventende heavylift-fartøy i Spindsfjorden.

20201010-piratsikring-AQ9I2795

– Vi har gjort lekteren klar for neste oppdrag, som er i Mosambik, sier driftsleder (COO) Leif Steinar Simonsen i FFS.

Rundt hele det 92 meter lange og 32 meter brede skroget er det montert piggtråd. Alle vinduer er sikret med gitter og ytterdørene er forsterket, slik at uvedkommende må bruke skjærebrenner for å kunne komme seg inn. I tillegg er flotellet rikt utstyrt med lyskastere og overvåkningskameraer.

– LEKTEREN SKAL huse arbeidere ved et anlegg for produksjon av naturgass i et svært risikofylt område. Men den bør være godt sikret for eventuelle angrep nå, kommenterer Simonsen, og får et samtykkende nikk fra den polske kapteinen, Rafal Brzeskwiniwic.

– Det er gjort en solid jobb her, mener sjefen om bord.

Bibby Challenge har ligget i opplag i Lundevågen i Farsund siden april 2020. Da beskjeden kom om at et nytt i oppdrag ventet på Afrikas sørøstlige kyst, fikk FFS jobben med å klargjøre boliglekteren.

– VELDIG MYE måtte gjøres på veldig kort tid. I tillegg å terrorsikre lekteren, har vi oppgradert alle lugarene og satt inn to køyer i hver og økt sengekapasiteten til 680. Vi har også laget nye garderober, fått inn et nytt klimaanlegg og utbedret mye av det elektriske om bord, forteller Simonsen.

Bare fra FFS har det vært 12-14 mann i sving. Men også andre lokale bedrifter har utført jobber om bord.

DET ER IKKE første gang FFS har hatt piratsikringsoppdrag.

– Vi har gjort liknende jobber tidligere, blant annet på noen av seismikkbåtene, sier John Willy Nilsen, som er daglig leder i FFS.

Selve utslepingen av Bibby Challenge 8. oktober var et spesielt skue. Flotellet ble hjulpet ut til Spindsfjorden av taubåtene FFS Athos og FFS Atlas. Der lå MV Osprey ankret opp – det største skipet som har ankommet Farsund siden «Cis Brøvig» i 1976.

DET 226 METER lange og 44 meter brede heavylift-fartøyet måtte senke seg ned i vannet for å kunne ta imot boliglekteren. For forbipasserende kunne det nesten se ut som om skipet var delt i to. Etter selve løfteoperasjonen ble Bibby Challenge sveiset fast til dekk ved siden av en annen lekter som allerede var om bord, og fraktet til Mosambik der nye eventyr venter.

Presentasjon

Taubåt / 2014

 

Taubåt / 1986