Ny basesjef med tung offshoreerfaring

25. august 2023

Han har mastergrad i petroleumsteknologi og har jobbet et halvt liv offshore som boreleder og plattformsjef. Nå skal Rune Stenberg (55) fra Farsund lede FFS-aktivitetene på land.

AQ9I7877

Rune Stenberg skal lede aktivitetene på FFS-basen i Lundevågen i Farsund.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Målet er å øke aktivitetsnivået og få inn flere prosjekter enn vi har i dag, sier Stenberg, som begynte i den nyopprettede stillingen som basesjef mandag 21. august.

Allerede som guttunge hjalp han Arnfinn Nilsen, grunnleggeren av det som i dag er FFS, med å åpne og lukke Straumen bro.

– JEG SYKLET ned fra Mosvold, der vi bodde. Den gangen var broa manuell, så jeg sveivet den opp og lukket den igjen, forteller Stenberg.

Som 15-åring hadde han sommerjobb om bord i en båt som gikk i utenriksfart. Han fant ut at det ikke var sjømann han ville bli. I stedet ble det ingeniørutdannelse i Stavanger etter videregående, og så masterstudier i petroleumsteknologi ved Mississippi State University i USA.

– Mens jeg studerte hadde jeg sommerjobb i Statoil, og jeg fikk fast jobb der allerede før jeg var ferdig i USA, sier Stenberg.

ETTER Å HA jobbet med kvalitetssikring og systemrevisjon i et par år, fikk han ansvar for subsea-delen av utbyggingen av Ymefeltet i Nordsjøen. Etterpå ble han hentet inn som nettverksleder for ingeniørene og brønnlederne i selskapet som jobbet offshore.

– Dette er kanskje den stillingen jeg har likt best. Jeg arbeidet tett med direktøren for boring og brønn, og hadde som 29-åring overordnet personalansvar for rundt 200 mann, sier Stenberg.

MEN EN KARRIERE i oljebransjen krever ofte noen år offshore. Så også for Stenberg, som etter hvert ble sendt ut i Nordsjøen som boreleder.

Der trivdes han godt. Men etter 15 år i Statoil, som nå er blitt Equinor, ville han prøve noe nytt. Han takket ja til et tilbud fra det kanadiske olje- og gasselskapet Talisman Energy, og jobbet der i flere år – først som boreleder, så som plattformsjef.

I 2016 TRENGTE han en pause fra offshorelivet av familiære årsaker. Stenberg gikk i land og startet eget konsulentselskap. De første årene leide han seg ut til Bjørndal Vedlikehold som daglig leder, før han begynte å ta konsulentoppdrag som boreleder for ulike oljeselskaper.

Men da stillingen som basesjef i FFS dukket opp i hjembyen Farsund, ble han fristet til å søke.

– FFS er et veldig spennende selskap, og jeg er imponert over det som gjengen her har klart å bygge opp. Nå ser jeg frem til å bidra til enda mer vekst sammen med resten av laget, sier Stenberg.

I TIDLIGERE jobber har han ofte blitt hentet inn som en slags ryddegutt. Det er ikke utgangspunktet for å begynne i FFS.

– Det vil jo alltid være et mål å holde lave kostnader og levere bedre resultater. Men min hovedjobb blir å være en støtte for prosjektlederne vi har, sørge for at vi etterlever det prosedyreverket og de sertifiseringer vi ha fått på plass og så se hva vi sammen kan forbedre, sier Stenberg, og understreker han heller ikke er fremmed på å dra på seg kjeledressen – om det trengs.

– Gjennom et langt liv i oljebransjen, har jeg opparbeidet meg et stort nettverk som jeg håper vil komme FFS til nytte, sier 55-åringen, og peker på at han med sin ledererfaring fra Equinor, Talisman Energy, AkerBP, ConocoPhillips og Wintershall Dea har gode kontakter i en rekke selskaper.

– Er det noen nye aktiviteter du håper å få i Lundevågen?

– Havvind er jo veldig spennende. Vi er gode på seismikk i dag. Men det finnes også mange olje- og gassrelaterte kunder som kunne passe inn hos FFS, sier Stenberg, som vil ha kontor i hos Norgesgjerde – som FFS kjøpte opp tidligere i år.