Leier ut Yokohama-fendre i alle størrelser

16. oktober 2023

FFS er nå blant landets største leverandører av Yokohama-fendre.

36CCD084-593D-4BD3-ADD0-D596A4B5CCA0 (1)

Fem ny Yokohama-fendre er kjøpt inn. FFS har rundt 30 slike fendre tilgjengelige for utleie.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi har kjøpt fem nye og har nå rundt 30 Yokohama-fendre som er tilgjengelige for utleie. Det er ikke mange leverandører som er større enn oss i Norge, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

Yokohama-fendre, også kjent som pneumatiske fendre eller gummifendre, brukes primært i maritime operasjoner. De er spesialdesignede for å beskytte båter, skip, kaier og andre strukturer fra skader forårsaket av kollisjoner under fortøyning eller lasting og lossing.

FENDRENE ER laget av en ytre gummihud som ligger på luftfylt indre kjerne. Det gir dem en myk og støtabsorberende egenskap.

– Vi tilbyr fendre i alle størrelser. Fra de minste på 1 meter ganger 1,5 meter til de største som måler 3,5 meter ganger 6,5 meter, sier Nilsen.

FFS BRUKER Yokohama-fendre på mange egne operasjoner. Flere av opplagsbåtene i Lundevågen ligger med fendre mellom seg. Og da hangarskipet HMS «Queen Elizabeth» fra den britiske marinen brukte FFS Ponton som avstandslekter under sitt besøk i Oslo i november i fjor, var det festet Yokohama-fendre mellom skip og lekter.

– Avstanden mellom kai og båt utvides, som i operasjoner som denne er veldig gunstig, sier Nilsen

FFS brukte også Yokohama-fendre under sjøsettingen av undervannsrestauranten Under i 2018.

– Yokohama-fendrene har en voldsom oppdrift. Derfor plasserte vi to fendre under bakpartiet på restauranten, slik at den ikke skulle synke for dypt, sier Nilsen.

PÅ GRUNN AV oppdriftsegenskapene benyttes fendrene også for å holde opp fortøyningskjettinger.

– Vi kan levere Yokohama-fendre på kort varsel – enten med taubåt, lekter eller lastebil, sier Nilsen.

For den som måtte lure; navnet stammer fra gummiutstyrsprodusenten Yokohama Rubber Company, som fabrikkerte den første av denne typen pneumatiske fendre i 1958.