Hjelper til på lokal ryddedugnad

9. april 2024

Glassfiberbåten ble funnet dumpet på havbunnen. Nå heises den på land av FFS Argo, slik at kan vises frem på Torvet i Farsund.

Båtvraket heises fra FFS Argo opp på brygga på Torvet i Farsund av skipper André Mosvold.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi hadde ikke greid dette uten bistand fra Farmar. Bedriften hjelper til med å få opp større gjenstander som dykkerne finner og gjør en uvurderlig jobb, sier Geir Smedbøle.

Han er leder i foreningen i Songvaar Fyrs venner, som samarbeider med Søgne Dykkerklubb om undervannsrydding av Sørlandskysten.

I helgen har de gjennomført ryddedugnad i Farsunds skjærgård sammen med Venner av Søndre Katland fyr, sjøspeiderne på Flekkerøya, Hatholmen Fyr, Norges Dykkeforbund Stavanger Dykkerklubb og Norsk Fyrforening.

– PÅ DET MESTE har vi hatt ti dykkere i vannet. Til sammen legges det ned rundt 1000 dugnadstimer disse dagene, forteller Smedbøle.

Denne uken blir også elever og lærere fra Farsund ungdomsskole med som en del av den årlige Havmonsteruka. Prosjektet har som mål å gi elevene kunnskap om søppel og plast i havet, hvordan økosystemer påvirkes og hvordan forsøplingen får betydning for viktige ressurser for Farsund kommune.

DET MARITIME søppelet som plukkes opp dokumenteres og vises frem til skrekk og advarsel.

– Sjekk her, sier Smedbøle, og løfter opp et par bilbatterier.

– Det er ikke noe som har ramlet ut av en båt. Dette har noen kastet på sjøen med vilje.

Det samme har skjedd med båtvraket som André Mosvold fra Farmar heiser i land. Den var fylt med stein, da dykkerne fant den uten for Langøy.

– Den har nok ligger der i noen tiår. Det var sånn folk gjorde før når de skulle kvitte seg med en båt. Men de tenkte nok ikke på hvor mye en slik glassfiberbåt forurenser når den blir liggende på havets bunn, sier Smedbøle.

SAMMEN MED Søgne Dykkerklubb henter han opp flere tusen spøkelsesredskaper fra havbunnen. Det er fjerde året på rad at ryddeaksjonen i Farsund gjennomføres.

Farmar stiller med båt og skipper i år også.

– Vi synes det er viktig å hjelpe til. Som maritimt selskap er vi jo avhengig av et rent hav, sier FFS Argos-skipper André Mosvold.

Etter å ha fått på land glassfiberbåten fra dypet, skal kranbåten fra Farmar være depot for det dykkerne plukker opp.

– Vi kan laste mer enn de andre båtene som er med på aksjonen. Når vi slipper å gå inn og tømme så ofte, blir ryddingen mer effektiv, sier Mosvold.