Flyttet seks rigger på én måned

24. mars 2023

Taubåtene FFS Arion og FFS Athos har gått i skytteltrafikk mellom feltene i Nordsjøen de seneste ukene.

333332134_213354681186176_983296903315973159_n

Jackup-riggen Noble Hans Deul blir tauet på plass ved Scroby Sands Wind Park.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Jobbene har kommet tett i det siste. En del av forklaringen er at slike «rig moves» er avhengig av godt vær. Når det kommer et værvindu, skal alt flyttes samtidig. Da blir det fort mange oppdrag på kort tid, sier operasjonssjef i FFS, Leif Steinar Simonsen.

Den første flyttejobben gjorde FFS Arion med Maersk Interceptor på det danske oljefeltet Harald. Ny i 2014 var dette verdens største jackup-rigg. Den er 90,5 meter lang og 105,4 meter bred og er registrert i Singapore.

ETTER EN KORT tur innom Jøssingfjorden og to slepeoppdrag der, gikk turen til britisk sektor.  I strålende vær ble den Liberia-registrerte jackup-riggen Noble Hans Deul tauet på plass ved Scroby Sands Wind Park, som ligger øst for Great Yarmouth på den engelske østkysten.

Så gikk turen til jackup-plattformen Erda, bygd i 1982 og registrert i Nederland. Riggen ble slept ut fra den den engelske havnebyen Hull og ut i Nordsjøen på britisk sektor.

ETTER DETTE oppdraget skulle FFS Arion egentlig tilbake til den danske byen Thyborøn, der taubåten nå har sin faste base. Men underveis dukket enda et «rig move» opp.

Valaris 247, også kalt Rowan Gorilla V, var på vei ned fra Dundee og trengte drahjelp til Ravenspurn – et gassfelt utenfor Flambrough Head i Yorkshire.

– Vi valgte sent i fjor høst å legge FFS Arion fast i Thyborøn. Dermed er båten nærmere markedet for «rig moves», noe vi allerede ser en effekt av, sier Simonsen.

OGSÅ FFS ATHOS har hatt en travel vår så langt med flere slep langs kysten. Båten har også utført to «rig moves».

Først ble Singapore-registrerte Noble Resolute tauet på plass utenfor kysten av Nederland. Deretter fikk jackup-riggen Ocean Endeavor assistanse fra dokken på Hanøytangen ut til britisk sektor av Nordsjøen.

.

Presentasjon

Taubåt / 1993

 

Taubåt / 2014