FFS-hjelp til enda et utenlandsk krigsfartøy

8. mars 2023

FFS Ponton 6 er i ferd med å bli en viktig støttespiller for NATOs marine styrker. Nylig ble den leid inn som avstandslekter, da en tysk ubåt gjestet Kristiansand.

331893180_772140491145061_1618307100808373285_n (1)

Den tyske ubåten U-36 stoppet trengte en lekter fra FFS for å kunne legge til i havna i Kristiansand.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Ubåten kunne naturlig nok ikke legges direkte inntil kaia på grunn av manglende høyde. Men en lekter imellom løste problemet, sier FFS-sjef John W. Nilsen.

Mellom ubåten og FFS Ponton 6 ble det lagt yokohama-fendere fra FFS.

– Vi bisto også med taubåttjenester ved ankomst og avgang. FFS Athos og FFS Amaranth var begge i aksjon, sier Nilsen.

UBÅTEN U-36 stoppet i Kristiansand på vei til Bergen. De kommende månedene skal den tyske marinens mest avanserte ubåt operere fra den norske marinebasen Haakonsvern. Dette er starten tettere ubåtsamarbeid mellom Norge og Tyskland.

U-36 er tyskernes mest avanserte ubåt. Norske og tyske myndigheter er i forhandlinger med ThyssenKrupp Marine Systems (tkMS) om nye felles ubåter.

DEN TYSKE marinen påpeker at avtalen om tettere tysk-norsk samarbeid nå skal fylles med innhold.

– Det sender et sterkt signal og er en milepæl for det tysk-norske ubåtsamarbeidet, sier Timo Cordes, som er sjef for 1. ubåtskvadron, i en pressemelding.

U-36 skal delta i flere internasjonale øvelser frem til juni, blant annet den britiske «Joint Warrior».

DET ER ANDRE gang på få måneder at FFS Ponton 6 assisterer et utenlandsk krigsfartøy i en norsk havn.

I november ble lekteren, som er 55 meter lang og 17,3 meter bred, slept inn til Oslo av FFS Arion for å fungere som avstandslekter for det britiske hangarskipet, HMS «Queen Elizabeth».

Dette besøket ble viet stor oppmerksomhet i norsk presse. Det ble gjennomført flere møter om bord om videre militært samarbeid mellom Norge og Storbritannia. Statsminister Jonas Gahr Støre var blant dem som deltok i samtalene.

Presentasjon

Taubåt / 2014

 

Lekter / 2000