Erstatter FFS Ares med lokalbygd båt

29. juli 2021

Under fire måneder etter at den ble kjøpt, selges FFS Ares videre. En ny båt er allerede på plass.

2021-08-11 11.43.01

FFS Arion er bygd på Simek-verftet i Flekkefjord, og har seilt under navnet Thor.

– Vi fikk et godt bud på den, og valgte å selge. Kjøp og salg er en del av kjernevirksomheten vår, sier John W. Nilsen, daglig leder i FFS.

FFS Ares fungerer både som taubåt og ankerhåndteringsfartøy. Den ble en del av flåten så sent som 26. mars i år, og har siden vært gjennom en omfattende oppgradering.

11. juli slapp den ut fra verkstedet i Nederland. Dagen etter fikk den spolt vaier på slepevinsjen i Stavanger, før det ble utført litt arbeid på båten på FFS-basen i Farsund.

16. JULI BLE FFS Ares sendt ut på sin første jobb for sin nye arbeidsgiver – et slep av en flytende vindmølle til Vestas på Karmøy. Oppdraget skulle også vise seg å bli det siste for FFS.

– Kjøperen så på båten før vi kjøpte den av Boskalis, men var ikke rask nok til å legge inn bud. Da de tok kontakt, var utgangspunktet vårt at vi ikke ønsket å selge. Vi hadde jo akkurat kjøpt båten, overhalt den og malt den i våre farger. Samtidig er det slik i vår bransje at alt egentlig er til salgs bare prisen er riktig. Og det var den til slutt, sier Nilsen.

DET ER ALLTID med blandede følelser at han selger en båt. FFS-sjefen har tidligere erfart at båter som selges kan etterlate seg store hull i flåten som er vanskelige å fylle. Derfor startet han umiddelbart jakten på en erstatter, da det ble klart at FFS Ares kunne forsvinne.

– Vi var kjent med at en nokså tilsvarende båt kunne være tilgjengelig i markedet, og tok kontakt med eieren – selskapet Alfons Håkans. Etter en rask sonderingstur til Finland, startet forhandlingene. Fredag 16. juli signerte vi kontrakten, forteller Nilsen.

Den nye båten heter i dag Thor, men vil tradisjonen tro få sitt FFS-navn etter en gresk krigsgud.

– Den skal hete FFS Arion, røper Nilsen.

BÅTEN ER bygd ved Simek-verftet i Flekkefjord i 1993, og er samme type farkost som FFS Ares – som kom ny fra Kina i 2010.

– FFS Arion er en fantastisk båt. Den har omtrent samme taukraft, samme vinsjepakke og samme størrelse som FFS Ares. At den er bygd i Norge, garanterer for kvalitet og veier i stor grad opp for alderen, sier Nilsen.

Frem til nå har FFS måtte leie inn hjelp til å sette ut store ankere. Med FFS Arion på plass, kan selskapet håndtere dette selv.

– Dessuten ser vi også muligheten til å bruke båten til oppdrag for havvindindustrien, sier Nilsen.

Han håper å kunne fly mannskapet som er om bord på FFS Ares til Finland i løpet av juli for å mønstre på den nyinnkjøpte båten.

Presentasjon

Taubåt / 1993