– En større og mer anvendelig båt

14. september 2021

FFS-flåtens nye tilskudd kan ta andre typer oppdrag enn sine søsterfartøyer. Velkommen om bord i FFS Arion!

Bli med om bord i FFS Arion og møt de som jobber her sammen med kaptein Tommy Antonsen.

– Dette er en ordentlig båt. 20 meter lenger enn de andre. Mer krefter og flere vinsjer. Kan taue opp til 85 tonn, delta på rig moves og håndtere ankere, sier kaptein Tommy Antonsen fornøyd.

– Big is beautiful?

– Haha. Nei, men det er sånne båter jeg er vant til å jobbe på. For meg er dette himmeriket, smiler Tommy, som tidligere var kaptein på FFS Athos.

ALT ER STØRRE på FFS Arion. Messa, byssa og lugarene. Det jobber åtte mann om bord.

Kapteinen, maskinsjefen, overstyrmannen og lærlingen er norsk. Disse fire går i fireukersturnus.

Resten av mannskapet –, motormannen, de to matrosene og kokken – er filippinske.

– Gjengen om bord er kjempefin. Vi fleiper masse og har mye moro, sier Tommy, som selv er fra Mandal.

I MESSA ER tre av mannskapet samlet rundt en pc-skjerm som viser nyheter fra hjemlandet. Filippinerne om bord snakker gjerne med familien sin på Facetime daglig.

– Når vi er ute på jobb, går vi sekstimersturnus. Da blir det ikke tid til så mye annet enn å jobbe, spise og sove. Men ligger vi til kai i Farsund og venter på oppdrag, går jeg gjerne i land en tur. Noen ganger tar jeg med meg fiskestanga. Jeg er glad i å fiske ørret, og det er jo gode forhold for det i området her, sier Tommy, som understreker at han aldri er langt unna båten.

– Får vi en jobb, skal vi kunne kaste oss rundt og seile på 15 minutter. Det er viktig med lav responstid, spesielt når vi skal rykke ut og hjelpe havarister, sier Tommy.

FFS ARION HAR allerede vært ute på ett bergingsoppdrag etter at den ble kjøpt inn. Et fartøy lå utenfor Arendal og drev mot skjærene, da den Limassol-registrerte taubåten fra Farsund kom forbi og fikk slept den i sikkerhet.

– FFS Arion er perfekt til slike jobber. Den er litt høyere enn de andre båtene i FFS-flåten, og det gir oss bedre oversikt fra broa, sier Tommy.

Slike bergingsoppdrag er god butikk. Og da gjelder det som regel å være først ute.

FFS ARION HJALP også nylig en båt som lå og drev i åpent hav mellom Hanstholm og Lindesnes. Når det ikke er fare for grunnstøting eller at båten skal synke, blir slike oppdrag gjerne avtalt direkte med eieren av båten på kommersielle vilkår og regnes derfor ikke som berging.

FFS Arion er bygd på Simek-verftet i Flekkefjord i 1993. Båten var opprinnelig bygd for å assistere supertankere på Mongstad.

I FFS vil den bli benyttet til ulike slepeoppdrag, i tillegg til berging. Men den kan også bistå å flytte borerigger innaskjærs og dra ankere – såkalt barge handling.

– FFS Arion er en større og mer anvendelig båt enn de andre i flåten vår. Jeg tror vi vil få nok å gjøre fremover, sier Tommy.

Presentasjon

Taubåt / 1993