En flåte av greske guder og giganter

20. oktober 2021

At taubåtene i FFS har krigernavn fra den greske mytologien, er ikke tilfeldig.

2021-10-20 10.12.24

FFS Arion er oppkalt etter den udødelige hesten Arion, som hadde vinger og menneskelige føtter og kunne som kunne snakke.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– De skal være sterke og kler derfor krigernavn. Alle båtene har navn som begynner på første bokstav i alfabetet, noe som gjør dem lette å finne samlet i digitale skipssøk, sier John W., Nilsen, daglig leder i FFS.

Det startet allerede i 2010. En ny taubåt ble kjøpt inn, og den måtte ha et navn.

– JEG BESTEMTE meg da for å gi båtene en helhetlig profil. Dette var før vi begynte å bruke FFS foran alle taubåtnavnene, forteller Nilsen.

Delvis inspirert av Norsk Bjergningskompani, et norsk pionerselskap i berging, valgte han å bruke navn fra gresk mytologi.

– Den første båten fikk navnet Achilles. Så kom de andre i tur og orden, sier Nilsen.

NAVNENE velges ikke tilfeldig.

– Vi ser som regel på båtens størrelse og funksjon, og forsøker ut fra det å gi den et passende navn. For eksempel ble FFS Amon valgt som navn på en båt som skulle jobbe inn mot fornybar energi. Og den største båten i flåten vår er FFS Arion, oppkalt etter hesten Arion, forklarer FFS-sjefen, som avviser eventuelle spekulasjoner om at han studerer gresk mytologi på fritiden.

– Nei, verken religion eller gresk mytologi er noe jeg interesserer meg veldig for, smiler Nilsen.

I MARS 2017 opplevde han sin egne greske tragedie, da FFS Achilles grunnstøtte på Nordre Lamholmflua på vei inn til Farsund. Mannskapet på tre ble berget før båten sank.

– Jeg har lyst til å bruke Achilles-navnet igjen. Men det litt tidlig ennå. Jeg får vente et par år til, sier Nilsen.

Her er en guide til dagens FFS-flåte:

ATLAS betyr «den som holder ut» og er en titan i gresk mytologi. Titanene var udødelige kjemper av ufattelig styrke. Atlas deltok i titanenes kamp mot gudene. Zevs, gudenes konge, straffet ham ved å la ham bære himmelhvelvingen på sine skuldre.

ATHOS er en av kjempene. Han er mest kjent for etableringen av Athos-fjellet, et fjell og en halvøy i Nord-Hellas, som er et viktig sentrum for øst-ortodoks monastisme. Det er to versjoner av skapelsesmyten om fjellet.

ARION i den greske mytologien er en hest med vinger og menneskelige føtter som kunne snakke. Det sies også at han er udødelig.

AMARANTH(US) var jeger på øya Euboea og sønn av kong Abas. Han kom på kant med guden Artemis etter å ha fornærmet Poseidon, og ble omgjort til en udødelig blomst – amaranth.

AMON er en stormgud, som etter hvert blir riksgud og overtar solgudens funksjon. Han blir da han fremstilt som verdens opphavsmann, opprettholder og beskytter. Amon betyr «den skjulte» eller «usynlige».

ACHILLES er den største krigeren og en hovedperson i Homers epos Iliaden. Han er idealet for ungdom og skjønnhet, mannsmot og ridderlighet. Han feires i diktningen og er hyppig avbildet i kunsten.

ARGO betyr hurtig/rask og var skipet i henhold til gresk mytologi som helten Jason og hans mannskap, argonautene, benyttet for å seile fra Iolkos i Thessalia og til Kolkis for å kreve det gylne skinn. Skipet var oppkalt etter skipsbyggeren Argos.

ATHENA er en krigsgudinne som ble assosiert med visdom, strategi og kunnskap. Ifølge mytene er hun datter av den øverste guden Zevs.

Presentasjon

Kranfartøy / 1980

 

Arbeidsbåt / 1990

 

Taubåt / 1993

 

Taubåt / 2014

 

Taubåt / 1986