Bygger mobile datasentraler

29. april 2022

– Inne i disse kontainerne skal det sitte tre mann og motta data fra seismikkoperasjonene, forteller verkstedssjef i FFS, Ronny Christoffersen.

AQ9I1141

Verkstedstedssjef Ronny Christoffersen foran den ene kontaineren i FFS-verkstedet. Han håper og tror på flere tilsvarende oppdrag.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

To ordinære offshore fraktkontainere blir bygd om til avanserte datasentraler. Selskapet som har bestilt jobben eier flere av seismikkbåtene i Lundevågen og er allerede en stor kunde av FFS.

– Det er jo gøy å få et sånt oppdrag, sier Christoffersen, og stiger inn i en av de to blå kontainerne som står i verkstedet.

HER ER DET rigget til med tre kontorplasser. FFS har gjort alt mekanisk arbeid, satt inn dør og vinduer, laget arbeidsbenk, lagt nytt gulv og fått på plass vegg- og takplater.

Utenfor den andre kontaineren står Gebremedhin Tefatsion og maler. Inne i «stålboksen» jobber to elektrikere fra Tratec Teknikken, som er leid inn til å gjøre det elektriske arbeidet.

Det blir montert intet mindre enn tre varmepumper i hver kontainer. Dataracker skal settes inn. I tillegg kommer skjermer, driver og harddisker.

– DET BLIR EKSTREMT varmt inne i kontainerne med så mye datautstyr – derfor varmepumpene, forklarer Christoffersen.

Oljebransjen bruker seismikk som verktøy for å lete etter olje og gass. Metoden går ut på å sende trykkbølget ned i jorda.

Deler av trykkbølgene blir reflektert når den kommer til en geologisk grense. Signalet sendes tilbake til overflaten etter noen sekunder.

UTSENDELSEN av trykkbølgene skjer fra seismikkbåter. Med på operasjonen er også en båt som mottar signalene. Der er om bord i disse at datakontainerne som bygges av FFS skal stå.

– De vil bli plassert på dekk, og kan enkelt flyttes rund fra båt til båt, sier Christoffersen.