Bygger dansk gigantbru med FFS-hjelp

27. desember 2022

I Storstrømmen mellom øyene Falster og Sjælland, bygges Danmarks tredje største bru. To taubåter fra FFS deltar i byggearbeidene.

20221209_091024

Her bistår FFS Atlas på slepet av den første brubjelken på den nye Storstrømsbrua i Danmark.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Før jul var FFS Atlas med på å trekke på plass den første brubjelken, som veier 4000 tonn og er 73 lang. Nå er båten avløst av FFS Athos, som skal være på timecharter på prosjektet til midten av januar, sier John W. Nielsen, daglig leder i FFS.

Den nye Storstrømsbrua blir om lag fire kilometer lang. Den bygges både for biler og tog som kan gå i opptil 200 kilometer i timen. I tillegg vil brua ha gang- og sykkelvei.

BRUA FORVENTES å være klar for biltrafikk i 2025 og togtrafikk i 2027.  

– At vi velges ut til å få være med på et slikt prestisjeprosjekt, synes vi selvsagt er veldig gøy, sier Nilsen.

Prosessen med å slepe brubjelker ut til stedet der de skal monteres er tidkrevende. Slepebåtene, en foran lekteren og en bak, seiler i cirka 2 knop i timen, noe som tilsvarer en gjennomsnittsfart på under 4 km/t.

Brubjelken heises 22 meter over Storstrømmens overflate.

DET DANSKE vegdirektoratet er byggherre, mens entreprenøren SBJV er ansvarlig for byggingen av brua.

Prosjektet får bred omtale i danske medier.

– Fokuset er nå på operasjonen, som krever en veldig presis og koordinert laginnsats fra alle involverte parter, sier prosjektdirektør i SBJV, Barry Crouchman, til dansk TV2.

Ned til Vordingborg på Sjælland slepte FFS Athos med seg flotellet Bibbi Bergen, som har ligget i opplag i Farsund en stund. Boliglekteren skal benyttes til å huse arbeidere som jobber på bruprosjektet.

Presentasjon

Taubåt / 2014

 

Taubåt / 1986