Tror på mer kabelspoling i Farsund

12. september 2022

136.800 meter kabel spoles om bord på «Seven Artic» i Lundevågen. FFS har mesteparten av logistikken rundt operasjonen.

«Seven Artic ligger til kai i Lundevågen i Farsund, mens kabelen spoles om bord. (Dronefilm: Daniel Hovden, FFS)

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Et spennende oppdrag. Dette kan bli et nytt bein å stå på for oss, sier FFS-sjef John W. Nilsen.

Kabelen er produsert hos Nexans, som er verdensledende innen høyspente sjøkabler og holder til i Halden. Ettersom «Seven Arctic» er for stor til å komme seg til Halden, ble kabelen fraktet til Farsund på en lekter.

Operasjonssjef i FFS, Leif Steinar Simonsen, tar oss med om bord på både skip og lekter. Fra lekteren kan vi se at den gule kabelen spoles sakte over på skipet. Kabelen har en lengde som tilsvarer avstanden mellom Farsund og Grimstad – hvis du kjører bilveien.

– DEN BESTÅR AV en strømkabel, seks fiberkabler og et tomt rør, forteller Dag Holmen, som er prosjektingeniør i Nexans.

Kabelprodusenten har ti mann på plass i Farsund for å se at prosessen går som den skal.

– Foreløpig er vi i rute. Vi spoler rundt 12.000 meter per dag, sier Holmen fra operasjonsbrakka som er rigget til på lekteren.

 «SEVEN ARCTIC» er 162,3 meter lang og 32 meter bred, og ble bygd i 2017 med en dødvekt på 13.574 tonn. Fartøyet vil bli liggende i Farsund i rundt én måned. Deretter går turen sørover til Svartehavet, der kabelen skal legges utenfor Tyrkia.

Det er FFS som har fått fartøyet til Farsund. Selskapet bistår skipet og operasjonen med det som trengs.

– Vi har nok 10-15 mann fra FFS i prosjektet direkte. I tillegg vil vi leie inn stillasbyggere, mekanikere, flisleggere og andre lokale underleverandører. I tillegg kommer alle forsyningene til skipet og hotellovernattingene. Dette vil skape ringvirkninger for hele regionen, sier Nilsen.

TIL LOKALAVISEN LISTER24 sier daglig leder i Listerhavnene IKS, Tom Egil Ravndal, at han håper at Farsund har funnet en ny nisje.

– Når det blir kjent at slike prosjekter kan håndteres her, kan det bli flere. Det er viktig både økonomisk for havnen, men ikke minst på grunn av ringvirkningene det skaper for resten av næringslivet her, sier Ravndal til Lister24.