Tidligere fiskefartøy sank – Farmar Aton fikk den opp igjen

14. mars 2025

Her heves den forliste kutteren fra sjøbunnen med kranhjelp fra Farmar Aton. Nå skal den tidligere fiskebåten kondemneres.

IMG_0710

Her blir den tidligere fiskebåten hevet opp fra sjøbunnen.

Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Farkosten har lenge ligget til kai ytterst i båthavna i Lauervika i Farsund. Den hadde en lensepumpe om bord, men denne har trolig tettet seg og stoppet. Da har båten etter hvert tatt inn så mye vann at den gikk til bunns.

Farmar Services fikk heveoppdraget. Operasjonen startet med at en ROV, en fjernstyrt undervannsfarkost, gikk ned for å rekognosere.

– BÅTEN LÅ LITT på siden. Vi fikk rettet den opp og sendte deretter ned dykkere fra Industridykk. De tredde stropper rundt skroget. Så kunne hevingen begynne, sier Ronny Christoffersen, verkstedsjef ved Farmar Services.

Full av vann veide den 48 fot store kutteren 37 tonn da den nådde overflaten.

FARMAR ATON måtte utnytte løftekraften i to av sine fire kraner til fulle for å få båten opp fra bunnen på 16 meter. Om båten hadde ligget dypere, ville A-rammen blitt benyttet. Den kan løfte opptil 50 tonn fra 250 meters dyp.

– Heldigvis hadde eierne tømt båten for drivstoff, så havariet førte ikke til forurensning, sier Christoffersen.

HAVARISTEN ER opprinnelig bygget i 1947 i Hasvik som en såkalt «Nygaardsvoldbåt», betegnelsen på fiskefartøy som fra 1936 ble bygget med offentlig subsidiering.

Som en del av de sosiale tiltakene Nygaardsvold-regjeringen iverksatte i 1935, ble det gitt statlige bidrag og lån på særlig gode vilkår til båtkjøp. Det var aktive fiskere som gikk sammen i partslag som kunne gjøre seg nytte av denne ordningen.

Fiskeridirektoratet utarbeidet tegninger til to ulike kravellbygde fiskekuttere. Disse ble det bygget mange av. Det var likevel opp til hvert enkelt partslag å avtale med båtbyggeriet hvordan båten skulle være.

Det ble bygget tradisjonelle nordlandsbåter, både åttringer og seksringer – med motor og med seil.

BÅTEN SOM GIKK ned ble restaurert som fritidsbåt i Nord-Norge for en del år siden og har siden blitt solgt flere ganger, før den for et par år siden havnet i Farsund. Der har den hatt forskjellige eiere.

– Vi har nå løftet båten opp på land lenger inn i Lundevågen, der den skal saneres, forteller Christoffersen.

Han beskriver situasjonen som «forferdelig trist» for eierne, som nok så for seg en annen og mer trivelig opplevelse i Farsund havn med båten enn å plukke den fra hverandre.

Presentasjon

FFS Aton / Kranfartøy / Lekter / 2016