Seismikkbåten får nye vaierskiver

28. juni 2024

Her sveises de nye vaierskivene fast på seismikkbåten. Skivene er skåret ut på Farmars vannkuttebord og sveist sammen på verkstedet, før de nå monteres på båten.

AQ9I4381

Farmars team i sving med å sveise fast en av vaierskivene. Fra venstre: Isak Lyngsvaag Andreassen, Joar Hansen og Kjetil Juliussen.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

– Vi fikk tegninger av Shearwater, som eier seismikkbåten. Så da var det bare å begynne, sier Ronny Christoffersen, sjef på Farmars verksted.

Prosessen med å kutte plater på vannkuttebordet kan sammenliknes med en kraftig høytrykksspyler som skjærer med vannstrålen. Den mye mer effektiv og miljøvennlig enn et vanlig brennebord. Presisjonen er også svært god.

Farmar er foreløpig er eneste lokale bedrift som har eget vannkuttebord.

NÅR DELENE var ferdig kuttet, ble de sveist sammen på verkstedet. De ferdige vaierskivene ble så heist om bord i båten, som ligger ved Farmars kai i Lundevågen.

– Nå jobber vi med innsveising, slik at vaierskivene blir sittende fast på båten, sier Joar Hansen.

SELVE SVEISEJOBBEN er tung, fordi sveiseren hele tiden må stå oppreist med armene rett opp. Men jobben må gjøres ferdig før seismikkbåtens avreise, som etter planen er om få dager. Derfor kan ikke verkstedsteamet unna seg veldig mange pauser.

– Vi har også fikset en gangvei om bord, staket opp avløpsrør og rettet en kran som var bøyd. I tillegg har vi hjulpet til med å spole av fire kilometer med kabel, forteller Christoffersen.

PÅ DEKK VRIMLER det av røde kjeledresser med Shearwater-logoen på ryggen.

Etter å ha ligget i opplag i vinter, skal båten endelig ut på havet igjen. I første omgang er det snakk om en tur for å teste nytt utstyr. Båten skal seile til England, før den returnerer til basen i Farsund.