Nå vaier det norske flagget om bord
27. mai 2025
Farmars nye stolthet har lagt til kai i Farsund. Med nytt navn og norsk flagg i masten, er Farmar Ares nå formelt en del av selskapets flåte.
Flåtesjef Tommy Lian heiser det norske flagget om bord på Farmar Ares.
Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Tunge motorer durte lavt da Farmar Ares seilte inn til Farsund i forrige uke. Etter ankomst har det norske flagget blitt heist og navnet malt på skroget – i baugen og akter. Med det er Farmars nyervervede kraftplugg offisielt norsk.
– Vi har også fått på plass rederimerket på skorsteinene, sier Tommy Lian, flåtesjef i Farmar.
SKROGET VIL bli malt i Farmars farger når taubåten skal inn til ny klassing i januar.
– Den største jobben er å skifte alle skiltene om bord. Alt var på spansk, og det er ikke så mange av oss som skjønner det. Vi er ferdige med merkingen på dekk. Nå er det maskinrommet igjen, sier Lian.
Tidligere i måneden var daglig leder John W. Nilsen på møte i Oslo og signerte alle papirene med selger, det spanske rederiet Remolques Unidos.
DENNE UKEN VIL DNV og Sjøfartsdirektoratet komme om bord og forhåpentligvis gi Farmar Ares alle nødvendige godkjenninger.
– Det er en stor milepæl for oss å ha båten fysisk på plass, ferdig navngitt og registrert under norsk flagg. Nå er vi ett skritt nærmere å sette henne i drift, sier Nilsen.
Farmar Ares er det nyeste tilskuddet i en stadig voksende flåte, og markerer en strategisk satsing på internasjonale slepeoppdrag.
Den er bygget i 2016, men har knapt rukket å kjenne på sjøsprøyten. Bare 3000 timer på propellene er omtrent det samme som flåtens øvrige båter loggfører i løpet av ett år.
FARTØYET HAR primært gått i rolig havnetjeneste, til tross for at konstruksjonen i utgangspunktet er dimensjonert for tøffe, havgående operasjoner.
– Denne båten har kapasitet nok til å krysse Atlanteren med slep. Det er ikke mange taubåter i denne klassen som kan skilte med det, understreker Nilsen.
Han forklarer at Farmar bevisst har gått etter en båt som overgår det vanlige.
– Vi opererer annerledes enn dem som utelukkende driver havnebuksering. For oss er det avgjørende med store vinsjer og høy vaierkapasitet, for å kunne gjennomføre komplekse slep verden rundt.
FARMAR ARES strekker seg 31,5 meter fra baug til akter og måler 11,2 meter i bredden. Under dekk skjuler det seg en kraftpakke bestående av to Caterpillar 3516C-motorer som hver yter solide 2350 kW.
Utstyrt med dobbeltromlede vinsjer både forut og akter, og med et åpent dekk på hele 150 kvadratmeter, er båten rigget for å takle tunge løft. Med en drivstofftank på 301 kubikkmeter har båten en imponerende rekkevidde på 40 døgn i økonomisk fart, og utholdenhet som få kan matche.
SELV OM TAUBÅTEN er mindre enn storesøsteren Farmar Arion, overgår den i rå kraft – med hele 91 tonn bollard pull, mot Arions 87. Og som forventet er den tilpasset kravene for offshoreoperasjoner med GOMO-standard, noe få andre norske aktører kan skilte med i tilsvarende segment.
– Den har to lugarer mer enn normalt for denne båtstørrelsen. Det gir oss mulighet til å ha med ekstra navigatør og møte kravene i GOMO, noe som er helt avgjørende for mange offshore-oppdrag, sier Nilsen.
FARMAR ARES er i tillegg klassifisert for eskortetjeneste, FFI-operasjoner og oljevern, og har alt nødvendig utstyr for å håndtere utslipp, inkludert oljelense og oljeskimmer.
– Alt ligger til rette for at dette blir en nøkkelbåt i vår videre vekst. Vi har store forventninger og ser frem til å få henne ut i operativ tjeneste, sier Nilsen med et smil.
Presentasjon
Farmar Ares / Taubåt / 2016