Imponerte kommunetopper på bedriftsbesøk
23. mai 2025
Ordførere og kommunedirektører fra Lister besøkte Farmar, og lot seg imponere over bedriftens mangfold av tjenester.

Lyngdals ordfører, Unni Nilsen Husøy, sikrer seg nyttig dokumentasjon fra John W. Nilsens bedriftspresentasjon.
Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
– At de er så store og driver med så mye, var det ikke mange av oss som var klar over. Det er rett og slett imponerende, sier Flekkefjord-ordfører Torbjørn Klungland.
Han leder Lister interkommunale råd, og hadde med seg administrative og politiske ledere fra de seks kommunene til Farmars nyoppussede kontorer i Strandgaten i Farsund. Deltok gjorde også fylkesordfører Arne Thomassen.
– Vi prøver å legge inn et bedriftsbesøk foran hvert møte. Denne gangen var vi i Farsund, og det var naturlig å legge turen innom Farmar. Besøket var tilrettelagt av kommunen, forteller Klungland.
DELEGASJONEN møtte opp i Farmars resepsjon. Før omvisningen i de nyrenoverte kontorlokalene, tok Farsunds ordfører Ingrid Williamsen ordet:
– Jeg vil bare si at Farmar er en bedrift som vi er veldig stolte av å ha i Farsund, proklamerte hun.
MED KAFFE i koppene, mineralvann i glassene og lokalbakte smultringer på bordet, ble kommunetoppene etter hvert samlet i Farmars kantine.
Der fikk de en grundig presentasjon fra daglig leder John W. Nilsen om bedriftens historie, virksomhet og planer fremover.
– Det var en veldig trivelig gjeng å få på besøk. Jeg opplever at Farmar på mange måter er en skjult ressurs. Våre tjenester og vårt utstyr kan brukes på veldig mange områder, spesielt opp mot kommunale beredskapsplaner. Men skal vi tas med i planverket, må vi også tas med på øvelser. Det er viktig at vi er samkjørte, sier Nilsen.
HAN POENGTERER at Farmar kanskje er den private institusjonen i Norge med mest beredskapsmateriell når det gjelder forurensing og kriseberedskap.
– Bergingspakken vår er bygd for å håndtere private næringsoppdrag, men kan like gjerne brukes av kommuner. Vi har kapasitet på pumper, oljeopptak og lenser – alt som trengs i en krisesituasjon, enten det er flom, brannslukking eller forurensing, sier Nilsen.
I PRESENTASJONEN tok han også til orde for at Lister-kommunene i større grad må samarbeide med havvindmiljøene østover.
– Vi kan mene hva man vil om havvind, men vi må ta innover oss hvor stor industrien rundt dette er ute i Europa. Strømbehovet forsvinner ikke og det gjør heller ikke havvind, og da er det viktig at vi ikke snur ryggen til industrien som norske leverandører allerede leverer varer og tjenester for 40 milliarder årlig til, sier Nilsen, og legger til:
– Det er også viktig å se utover kommunegrensene. Vi har i det siste samarbeidet tett med aktørene i Mandal og Kristiansand, blant annet gjennom Windport. Det er blitt tatt veldig godt imot i de politiske miljøene nasjonalt, sier Nilsen.
NILSEN TOK også opp problemstillingen rundt strømbehovet i næringsområdene i distriktet.
– Når strømnettet er så svakt at det hindrer etableringer må løftes opp på et statlig nivå, slik det er i dag, er det utbyggers ansvar å forskuttere hele kostnaden til nettselskapet uavhengig av størrelse- Med en utbyggingstid på kanskje opp til flere år, sier det selv at vi ikke vil kunne få etableringer til distriktene. Lokalt rammer dette spesielt hardt i Lundevågen og Hausvik i Lyngdal, sier Nilsen.