Historisk slep av oppdrettsanlegg til Farsund
11. mars 2025
Med taubåtene FFS Atlas og Farmar Athos i hver ende av lekteren, slepes oppdrettsanlegget inn til Farsund.

Her slepes lekteren med RAS-moduler inn Lundevågen av Farmar Athos og FFS Atlas. (Fotos: Optiras og Farmar)
Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
Det er første gang komplette RAS-moduler blir transportert sjøveien for installasjon i en produksjonshall.
– I tillegg til slepet fra Stord til Farsund, har vi hatt mye tilrettelegging av infrastruktur. Inkludert her er kranløft og transport av de «små modulene», som man kan kalle de små når de strekker seg åtte meter over bakken og veier 30 tonn. Vi har også mye av utleieparken vår på plassen, som vinsjer, ankere, kabler, underfordelinger til strøm og så videre, sier John W. Nilsen, daglig leder i Farmar.
MODULENE ER på henholdsvis 22 og 30 meter og blir en del av produksjonsanlegget til Baring Farsund AS.
– Første byggetrinn, som startet i 2024, vil produsere 1.200 tonn postsmolt årlig fra høsten 2025. Fisken skal leveres til oppdrettere langs kysten med tanke på videre produksjon av matfisk. Anlegget er designet for fremtidig utvidelse, med en målsetting om full produksjon på 24.000 tonn postsmolt og matfisk årlig, opplyser selskapet i en pressemelding.
EN RAS-MODUL er en enhet i et resirkulerende akvakultursystem (RAS), som er en teknologi for oppdrett av fisk i landbaserte anlegg. RAS-teknologi gjør det mulig å drive fiskeoppdrett med minimalt vannforbruk ved å rense og gjenbruke vannet i systemet.
Det landbaserte anlegget benytter seg av resirkuleringsteknologien Optiras, utviklet av Leirvik Group og Searas Holding.
Teknologien har allerede vært testet i full skala hos Bremnes Seashore på Bømlo.
FARMAR HAR også hatt en sentral rolle i utleggingen av to rørledninger som skal frakte vann inn og ut fra oppdrettsanlegget i Lundevågen.
Hver rørledning vil ha en total lengde på over åtte kilometer.
Presentasjon
Taubåt / 1986
Taubåt / 2014