Her fjernes gammel maling med laserpistol

9. juli 2024

Støypeformen til Alcoa Lista blir som ny etter en omgang med laserpistolen. – Den er ekstremt effektiv, sier Jostein Byberg.

Med laserpistolen sørger Jostein Byberg for at støypeformen til Alcoa Lista blir som ny.

Tekst og foto: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon

Den 20 tonn tunge kolossen brukes i produksjonen på aluminiumverket. Flytende metall helles oppi og ut kommer ferdige sylindere.

Støypeformene på verket trenger jevnlig vedlikehold. Men det er ikke alltid like lett å få bort malingslag med ulike tykkelse.

– NOE AV DENNE malingen er 20 år gammel. Med laserpistolen går det som en lek å få den bort. Fordelen er også at vi kommer til overalt, sier Byberg.

Han jobber som logistikksjef hos Farmar, og har hatt et par mann i arbeid i verkstedet de siste to ukene for å gjøre støypeformen blank og fin.

– Når vi er ferdige, skal den males, sier Byberg, som håper på flere tilsvarende oppdrag fra Alcoa Lista.

– DETTE ER et testprosjekt. Klarer vi å gjøre jobben med større effektivitet og kvalitet, kan det godt hende at vi får flere støypeformer å jobbe med. Alcoa Lista har mange slike i ulike størrelser, sier Byberg.

Laseren brenner bort rust og maling bort med svært høy temperatur. Det blir ingen sand og avfallsstoffer, som med sandblåsing.

Farmar tilbyr rust- og malingsfjerning med laser ut i markedet til alle som måtte ha behov. Laserpistolen er enkel å frakte med seg og krever lite rigging.

– Vi kommer med personell som er kurset for å håndtere maskinen, sier Byberg.

PISTOLEN KAN stilles inn på samme måte som en høytrykkspyler – med en maksimal bredde på 30 centimeter. Trykket kan også justeres ut fra hvor grov fin eller grov du vil at overflaten skal være. Optimal avstand mellom pistol og objektet er 80 centimeter.

Pistolen brukes ikke bare på jern og stål. Den er også veldig effektiv på overflater som betong og tre.