En grønnere og tryggere arbeidsplass
28. februar 2025
Farmar har tatt store grep for å bli mer bærekraftig og sikre en tryggere drift. I tillegg viser bedriften et sterkt samfunnsengasjement ved å støtte flere lokale prosjekter.

Solcelleanlegg på bygningstakene i Lundevågen gir en årlig produksjon på rundt 300 MWh, og gjør basen tidvis selvforsynt med kraft.
Tekst: Sveinung W. Jensen, Tellus Kommunikasjon
De siste årene har Farmar investert betydelig i solcelleanlegg på bygningstakene i Lundevågen. Med en årlig produksjon på rundt 300 MWh, er basen tidvis selvforsynt med kraft. I perioder har bedriften solgt overskuddsstrøm på det åpne markedet.
– At båtene som ligger til kai på basen får landstrøm vi har produsert selv, er vi stolte av. I tillegg har vi skiftet ut store deler av den fossile bilparken med batteridrevne kjøretøy som lades med egenprodusert solenergi, sier John W. Nilsen, daglig leder i Farmar.
Produksjonen fra solcellepanelene i Lundevågen har bidratt til en CO₂-reduksjon tilsvarende planting av 6 000 trær.
– Det er vårt ansvar å bidra til det grønne skiftet, sier Nilsen.
FARMAR ER sertifisert etter både ISO 9001 kvalitet, ISO 14001 for miljøledelse og ISO 45001 for arbeidsmiljø og sikkerhet.
– Sikkerhet og trivsel på arbeidsplassen er like viktig som de miljømessige tiltakene vi gjør, sier Nilsen.
For å redusere tunge løft og belastningsskader har Farmar investert i en traverskran i verkstedet.
– Vi har dessuten et aktivt vernearbeid og et sterkt fagforeningsmiljø som sikrer gode arbeidsvilkår, sier Nilsen.
Blant de rundt 100 ansatte er gjennomsnittsalderen 38 år, med en aldersspredning fra 18 til 65 år. Medarbeiderne tilbys fleksible arbeidstidsordninger og mulighet for hjemmekontor ved behov.
NILSEN ER OPPTATT av at Farmar skal gi tilbake til samfunnet.
Bedriften er hovedsponsor for Farsund og Lista Idrettsklubb (FLIK), Farsund Sykleklubb og i tillegg flere enkeltutøvere som satser tungt på sin idrett.
Hvert år stiller Farmar kranbåten FFS Argo med mannskap til disposisjon for søppelrydding i Farsunds skjærgård. I tillegg støttes flere kulturbegivenheter økonomisk.
Under sommerfestivalen Vannvittig Moro, blir Farmar Aton benyttet som lekter for stupetårnet i forbindelse med dødseshowet. Dette er et betydelig økonomisk bidrag som muliggjør et fantastisk arrangement til glede for mange tusen tilskuere.
BEDRIFTEN ER også hovedsponsor for en skulptur av Fern Blodgett Sunde, som skal plasseres på Fern Sundes plass i Farsund. Sunde var verdens første kvinnelige telegrafist til sjøs og deltok i 78 Atlanterhavskryssinger med Farsund-skipet Mosdale. I hennes hjemby Cobourg, Canada, ble det i 2020 avduket en skulptur til hennes minne.
– Vår visjon er å ha to identiske skulpturer på hver sin side av Atlanterhavet – én i hennes barndomsby og én i Farsund, hvor hun bodde etter krigen. Dette skal symbolisere slaget om Atlanterhavet, som var det lengste – og kanskje viktigste – slaget under andre verdenskrig, sier Geir Heitmann i komiteen.
Målet er å avduke skulpturen på Frigjøringsdagen 8. mai 2025, nøyaktig 80 år etter krigens slutt i Europa.
FARMAR TAR OGSÅ samfunnsansvar gjennom å tilby opplæring for unge gjennom lærling- og sommerjobbprogrammer. Bedriften samarbeider med NAV og opplæringsnemnda for å inkludere personer med spesielle behov i arbeidslivet.
– Det er viktig for oss å gi ungdom en mulighet til å prøve seg i arbeidslivet, samtidig som vi får tilgang på nye talenter, sier Nilsen.
Han er fornøyd med at Farmar fortsetter å utvikle seg i en stadig mer bærekraftig retning.
– Vi er stolte av det vi har oppnådd så langt, men vi er langt fra ferdige. Vi vil fortsette å finne nye måter å redusere vårt miljøavtrykk og skape en tryggere og mer inkluderende arbeidsplass, avslutter Nilsen.
Presentasjon
FFS Aton / Kranfartøy / Lekter / 2016